curs bnr

Curs Bnr - Curs Valutar BNR de azi Sambata, 20 Ianuarie 2018

1 EURO = 4.5286 RON
+0.0098 RON
1 USD = 4.2246 RON
-0.0158 RON

Curs BNR, licitat de BNR in data: 19 Apr, 2017
Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21%

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât si bugetele de pensii si de somaj, a încheiat primele 11 luni ale acestui an cu un deficit de 10,2 miliarde lei, reprezentând 1,21% din PIB, în crestere cu 86% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ritmul de crestere a cheltuielilor, trase în sus mai ales de salariile bugetarilor, a depasit avansul încasarilor, informeaza News.ro, citând date publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

Dupa primele zece luni, bugetul consolidat avea un deficit de 6,6 miliarde lei, reprezentând 0,79% din PIB, în crestere cu 408% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce indica un deficit de circa 3,6 miliarde lei în luna noiembrie.

În primele 11 luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,7% din PIB sau 5,5 miliarde lei.

Principalul motiv al executiei bugetare slabe din primele 11 luni ale acestui an a fost cresterea încasarilor la buget într-un ritm inferior ritmului de crestere a cheltuielilor. 

"Veniturile bugetului general consolidat, în suma de 228,2 miliarde lei, reprezentând 27,1% din PIB, au fost cu 11% mai mari, în termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, în suma de 238,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 12,9% fata de primele unsprezece luni ale anului trecut", arata raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost înregistrate în primele 11 luni la încasarile din contributiile sociale (+16,6%), din impozitul pe salarii si venit (+8,5%) si din veniturile nefiscale (+22,1%)..

"Încasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 11,1% fata de perioada similara din 2016, scaderea fiind determinata, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale. Încasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 39,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, în principal, de evolutia încasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”, se arata în raport.

Încasarile din TVA au crescut în primele 11 luni cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, în primele zece luni, avansul a fost de 0,5%.

Totodata, sumele de la Uniunea Europeana în contul platilor efectuate sunt de 13,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 238,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 12,9% fata de primele 11 luni ale anului trecut, ceea ce reprezinta o încetinire fata de primele zece luni, când rata de crestere era de 13,6%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 21,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate în a doua parte a anului 2016. 

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, subventiile sunt în crestere cu 6,6%, în timp ce cheltuielile cu asistenta sociala au urcat cu 12,9%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,5 miliarde lei, respectiv 2,1% din PIB, în scadere cu 24% fata de aceeasi perioada din 2016, când au fost 21,7 miliarde lei (2,9% din PIB).

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însa ultimele date ale Eurostat arata ca, pe metodologia europeana ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% fata de nivelul de anul trecut, si pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevazut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash si 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o crestere economica de 5,2%.


Joi, 28 Decembrie 2017
Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21% - Romaniatv.net
Sursa: Romaniatv.net
Stiri bancare - Stiri economice
 
Formularul 600, haos in fiscalitate
Analisti: Romania se indreapta spre o zona de risc. Preturile vor exploda in urmatoarele luni
Frana la creditele pentru populatie. Ce masuri adopta BNR din primavara
BNR decide astazi daca majoreaza dobanda cheie
Taxe si impozite locale. In ce orase sunt MAJORARI si pana cand poti plati pentru a beneficia de REDUCERE
Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului
Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21%
Bancile si oficiile postale, INCHISE de Craciun si Revelion. Bancile din unele centre comerciale raman deschise
Taxele locale, in crestere anul viitor cu 20%
Ce se intampla cu RATELE la creditele din ianuarie 2018, cand bancile actualizeaza dobanzile
Proiectul legii bugetului de stat pe 2018 a fost adoptat in Comisiile reunite de buget
Camera Deputatilor le-a MARIT salariile: Ei sunt bugetarii care vor primi cu 35% mai mult
Leul si-a revenit usor in fata euro: 4,63 la cursul BNR
PSD promite ca bugetul pe 2018 va fi cel mai mare pe care l-a avut Romania vreodata. 25% mai mult la investitii decat in 2017
Fratii Micula, executati silit de ANAF: Fiscul le va scoate trei hoteluri la licitatie
Tudose: Vom da o ordonanta pentru salariatii din IT si cei cu dizabilitati, sa nu le scada salariile dupa trecerea contributiilor la angajat
Bancile au facut un profit record sub guvernarea Tudose, premierul anti-banci
BNR lanseaza o moneda dedicata implinirii a 160 de ani de la introducerea iluminatului public cu petrol lampant in Bucuresti
Haos in imobiliare. Crestere semnificativa a ratei la Prima Casa - exemplu concret
Cresteri de preturi generalizate pentru urmatorii 4 ani. Scumpirile resimtite puternic de romani