curs bnr

Curs Bnr - Curs Valutar BNR de azi Joi, 13 Decembrie 2018

1 EURO = 4.6605 RON
+0.0077 RON
1 USD = 4.1120 RON
+0.0247 RON

Curs BNR, licitat de BNR in data: 12 Dec, 2018
Guvernul PSD-ALDE aproba revolutia fiscala cu care si-a pus toata tara in cap

Guvernul a amânat pentru luni sedinta extraordinara dedicata adoptarii, prin ordonanta de urgenta, a noului Cod Fiscal. Motivul oficial al amânarii a fost acela ca nu au fost obtinute în timp toate avizele necesare, însa decizia a fost luata si în contextul în care sindicatele si patronatele au respins categoric schimbarile legislative, existând riscul unor masive proteste de strada.

Guvernul ar urma sa adopte luni o serie de masuri controversate, printre care mutarea contributiilor de la angajator la angajat sau instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro.

"Revolutia fiscala" care ar aduce doar un plus de 3 lei în cel mai fericit caz în veniturile românilor, dupa cum s-a exprimat recent presedintele Klaus Iohannis, este criticata din toate partile: sindicate, patronate, Consiliul Fiscal, presedintie, analisti economici si consultanti fiscali.

Consiliul Economic si Social (CES) a dat un aviz negativ, vineri dimineata, cu o majoritate covârsitoare, proiectului de ordonanta initiat de Guvern, avizul fiind însa doar consultativ.

Bugetul de stat va avea pierderi de 5,2 miliarde de lei daca masurile fiscale anuntate de guvern vor fi aprobate în forma actuala. Este concluzia Consiliului Fiscal, care a dat ieri aviz negativ pe ordonanta privind transferul contributiilor la angajati.

Consiliul Fiscal spune ca trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu ajuta nici firma si nici salariatul, dimpotriva. În plus, revolutia fiscala va împinge România peste limita de deficit de 3% asumata. Asta ar însemna ca, în cazul unei crize financiare, masurile fiscale salvatoare pe care le-ar putea aplica guvernul ar fi limitate.

Consiliul Fiscal avizeaza negativ masurile pe care Guvernul Tudose intentioneaza sa le adopte luni prin Ordonanta de Urgenta:

- ar genera în 2018 o pierdere de 5,2 miliarde lei (0,6% din PIB)

- riscurile sunt neobisnuit de mari

- masurile nu contribuie la reducerea poverii fiscale asupra muncii salariate, cel putin la nivelul salariului mediu

Consiliul fiscal avertizeaza ca mutarea contributiilor în sarcina angajatului e un caz unic în tarile UE si exista riscul ca tintele bugetare sa nu fie atinse.

Avertismentul Consiliului Fiscal este cât se poate de serios. Adoptarea celei mai controversate decizii a Guvernului, transferul contributiilor, va duce la:

- reducerea masiva a veniturilor din impozitul pe venit va vulnerabiliza foarte mult pozitia financiara a autoritatilor locale

- mutarea contributiilor sociale aproape exclusiv în sarcina angajatului-caz unic la nivelul statelor membre UE

- exista riscul ca tintele bugetare anuale si pe termen mediu sa fie depasite.

Sedinta de Guvern în care urma sa fie adoptate modificarile Codului Fiscal si care ar fi trebuit sa aiba loc ieri a fost amânata pentru luni.

Toate patronatele, o parte din sindicate si chiar presedintele României au criticat vehement masurile propuse de Executiv. Printre cele mai controversate masuri se afla taxa de solidaritate de 2,25%, platita de angajator din fondul de salarii si transferul contributiilor de la angajator la angajat.

Transferul contributiilor pentru fondurile de sanatate si de pensii de la angajator la angajat, masura aparata insistent de premierul Mihai Tudose, determina confederatiile sindicale Fratia si Cartel Alfa sa se pregateasca de greva generala, reclamând lipsa unor garantii scrise ca salariul net nu va scadea din ianuarie.

Seful PSD a afirmat, joi, ca este pentru prima oara când lefurile ar urma sa creasca într-un mod serios si, totusi, apar nemultumiri. Liviu Dragnea crede ca exista interese ascunse în spatele anuntatei greve generale.

Potrivit noii legi a fiscalitatii, firmelor le va reveni sarcina sa plateasca o taxa de putin peste 2% pentru fiecare salariu platit. De la 1 ianuarie, va fi introdus un impozit suplimentar pentru o parte dintre companii – cel pe cifra de afaceri.

Joi, presedintele Klaus Iohannis a cerut Executivului si liderilor coalitiei de guvernamânt sa renunte la controversata decizie, care a stârnit confuzie si critici atât din partea marilor sindicate, cât si a asociatiilor patronale.

Iohannis critica masurile Guvernului Tudose: De ce este nevoie de aceasta topaiala fiscala?

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca pachetul de masuri fiscale anuntat de Guvern nu reprezinta "clamata revolutie fiscala si se transforma într-o bulversare fiscala". El a spus ca acum câteva luni, la învestirea Guvernului, a cerut un lucru simplu - sa termine cu aceasta topaiala fiscala, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Marea revolutie fiscala aduce unui om înca 3 lei în plus, este caraghios. Promisiunea PSD-ALDE ca va creste salariul este falsa", a spus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a spus ca acum câteva luni, la învestirea Guvernului, a cerut un lucru simplu - sa termine cu aceasta topaiala fiscala, iar acest lucru nu s-a întâmplat. "România traveseza o perioada de crestere economica. În sine, este o veste foarte buna cresterea economica, record chiar în Uniunea Europeana UE, dar aceasta crestere are vulnerabilitati care treb cunoscute - cresterea se bazeaza preponderent pe consum si astfel de crestere nu e vazuta ca o crestere sustenabila. Lipseste o parte esentiala pentru o crestere economica sanatoasa - investitiile", a declarat Iohannis, la Cotroceni. El a spus ca lipsa investitiilor este un semnal foarte îngrijorator si ca investitiile au scazut semnificativ, fata de aceeasi perioada a anului trecut, si în domeniul privat, dar si în sectorul public, scaderea fiind cu 20%.

Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca pachetul de masuri fiscale anuntat de Guvern nu reprezinta clamata revolutie fiscala si se transforma într-o bulversare fiscala. "Guvernul a anun'at un pachet de masuri fiscale, se pare ca zilele acestea va intra în discutia Guvernului. De aceea fac declaratia de azi, pentru ca acest pachet nu e clamata revolutie fiscala, ci se va transforma într-o bulversare fiscala", a spus Iohannis. Presedintele a mai spus ca "marea revolutie fiscala facuta de PSD - ALDE" va aduce unui om înca 3 lei în plus. "Este caraghios. Si eu îmi doresc sa câstige oamenii mai mult. Dar promisiunea PSD ALDE ca prin transferul contributiilor si scsderea impozitului creste venitul este pur si simplu falsa. Creste cu 0,1%. Creste putin mai mult salariul minim, pentru ca a fost modificat. De ce e nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bughetara?", a adsugat Iohannis.


Luni, 6 Noiembrie 2017
Guvernul PSD-ALDE aproba revolutia fiscala cu care si-a pus toata tara in cap - Realitatea.net
Sursa: Realitatea.net
Stiri bancare - Stiri economice
 
Romania a folosit mai putin de 5% din banii oferiti de UE. Reactia Guvernului
Romanii vor putea sa isi mute banii de la pilonul II la bugetul public de pensii. Economistii critica decizia
Raportul de tara pe 2017, devastator! Coalitia PSD-ALDE vede numai lapte si miere
BMW vandut de ANAF la licitatie pentru 500 de lei. Cu cat a fost dat un Lamborghini
Decizie cruciala la BNR. Ce va anunta azi Isarescu, cu cutitul lui Dragnea in spate
Avertisment de la BNR: Ne pandeste o criza foarte dureroasa, aproape ca in 2008
Guvernul discuta noi modificari ale Codului Fiscal. Salarii platite mai devreme, cota de 2%, majorata
Romanii se tem de majorarea cursului valutar si a ratelor la credite. Previziunile analistilor
Bomba in buget. Deficit RECORD dupa primele doua luni ale anului
Avertisment de la FMI: Cresterea economica a Romaniei incetineste
Peste un milion de romani asteapta, astazi, decizia Guvernului privind declaratia unica
Teodorovici, despre declaratia unica: Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie nu poate fi sprijinit
Premiera a BNR: o noua moneda din argint in memoria pictorului Stefan Luchian intra in circuit
Prima Casa 2018. Garantii de 2 miliarde lei acoperite de stat in 2018
Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAŢIA 600: Se va merge pe o suma estimata
Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea