curs bnr

Curs Bnr - Curs Valutar BNR de azi Vineri, 23 Februarie 2018

1 EURO = 4.5286 RON
+0.0098 RON
1 USD = 4.2246 RON
-0.0158 RON

Curs BNR, licitat de BNR in data: 19 Apr, 2017
Revolutie fiscala in noul program de guvernare

Guvernul schimba politica fiscala a statului din temelii prin programul de guvernare revizuit, care aduce modificari substantiale pentru cetateni si companii. 

Noul program de guvernare aduce o revolutie în fiscalitate, masurile cuprinse în cadrul sau fiind criticate nu numai de mediul de afaceri, ci si de partenerul de coalitie al PSD, ALDE, care nu este de acord cu unele propuneri.De asemenea, Coalitia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneste 45 de organizatii sau membri asociati din mediul de afaceri, spune ca propunerile cuprinse în noul program de guvernare slabesc încrederea în clasa politica si în executiv si ar putea avea ca efect diminuarea drastica a volumului investitiilor private, românesti si straine, si deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economica si sociala.

Documentul nou, care difera semnificativ de propunerile cu care a venit PSD în campanie, introduce o serie de masuri ce maresc povara fiscala asupra companiilor si cetatenilor, precum impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate, dar si „uita” anumite propuneri din primul program de guvernare. Salariul minim va creste accelerat, în timp ce este introdus impozitul pe venitul global. Începând cu 2018, veniturile pentru medici nu vor fi impozitate. Numarul de taxe va fi redus la 50, cel mult 10 taxe pentru populatie (dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vinieta) si maximum 40 de taxe pentru companii.    

 

Cota de TVA nu va mai fi redusa din 2018, ci Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18% începând cu 1 ianuarie 2019. De asemenea, cota 0 de TVA pentru locuinte a fost uitata. În schimb, în noua varianta apare o cota de 5% de TVA pentru vânzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120 mp) si pentru inputuri în agricultura. 

Codul economic a fost amânat un an, Eximbank nu va mai deveni banca de dezvoltare si investitii, consultantii fiscali si termenul de „impozit pe gospodarie” dispar, iar acordarea voucherelor de vacanta se amâna pâna la finalul anului 2018.

Impozit pe cifra de afaceri a firmelor

Impozitul pe cifra de afaceri a companiilor, începând cu 1 ianuarie 2018, este cea mai importanta dintre schimbarile pe care le are în vedere guvernul. Noul impozit va avea 2 sau 3 trepte de impozitare. Va disparea impozitul pe profit de 16%. Dragnea a motivat masura prin faptul ca multinationalele raporteaza un profit de trei ori mai mic decât companiile românesti.

Noua impozitare urmeaza sa afecteze companiile cu venituri mari, indiferent de profitul pe care îl raporteaza. Potrivit consultantului fiscal Gabriel Biris, impozitul pe cifra de afaceri poate fi o frâna pentru investitii sau un impozit pe pierdere si poate accelera prabusirea întreprinderii. Nu în ultimul rând, creeaza tentatia pentru evaziune, spune el. Consultantul fiscal Adrian Benta spune ca masura ne va atrage o noua procedura de infringement.

Salariu minim de 2.000 lei în 2018

Salariul minim brut va creste la 2.000 de lei în 2018, 2.200 lei în 2019 si 2.400 lei în 2020. El va fi diferentiat pentru cei cu studii superioare, de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 si 3.000 lei în 2020. „În ceea ce priveste salariul minim, acesta va creste o data pe an, asa cum se întâmpla în toate tarile dezvoltate din Europa: Franta, Germania, Italia, Olanda. Astazi în România munca este rasplatita cu 32% - 34% din totalul valorii productiei obtinute. Ţinta pentru 2020 o reprezinta depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie”, arata documentul. Economistii estimeaza ca majorarea salariului minim la 2.000 de lei va pune o presiune foarte mare pe angajatorul privat.

O firma nu poate ramâne în faliment mai mult de 2 ani

Legea insolventei va fi modificata cel târziu pâna la 1 noiembrie 2017, astfel încât o firma sa nu poata ramâne în faliment mai mult de 2 ani sau daca nu-si respecta planul de conformare pe o perioada mai mare de 6 luni. De asemenea, o persoana nu va mai putea înfiinta o societate un anumit numar de ani dupa doua insolvente. Pâna la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ trebuie sa-si reîntregeasca capitalul si ANAF-ul sa fie împuternicit cu urmarirea îndeplinirii acestei conditii. Firmele care înregistreaza constant pierderi vor intra sub supravegherea unei directii speciale din cadrul ANAF. Amenzile pentru evaziune si munca la negru vor creste. Inspectorii vor avea dreptul sa stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarata.

Credite fara dobânda pentru tineri, pentru plata studiilor sau constructia unei locuinte

Tinerii vor putea sa ia credite fara dobânda garantate de stat pâna la suma maxima de 40.000 de lei, pentru a-si plati studiile, chiria sau pentru a-si construi locuinta. Aceasta masura urmeaza sa fie implementata de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit documentului, atât studentii, cât si ceilalti tineri vor trebui sa îndeplineasca doar o formalitate: aceea de a prezenta bancilor prin care statul va derula acest program contractul de chirie sau de constructie al locuintei, respectiv facturile pentru cursuri sau pentru cartile necesare.

Impozit pe venitul global si taxa de solidaritate

Începând cu 2018, va fi reintrodus impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite si se vor introduce mai multe deduceri. Cu toate acestea, nu este precizata o cota de impozitare, ceea ce lasa loc posibilitatii impozitarii progresive. Va fi implementata procedura depunerii declaratiilor de patrimoniu, adica statul va sti averea fiecarui cetatean. Va fi introdusa contributia de solidaritate începand cu 1 ianuarie 2018, pentru cei care au venituri ce depasesc zece salarii minime pe economie (14.500 lei). Banii vor ajunge la bugetul pentru Sanatate. Nu se cunoaste însa cuantumul ei.

Marile companii de stat, împartite între doua fonduri

Guvernul va crea pâna cel târziu în primul trimestru din 2018, pe lânga Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), si un al doilea fond, Fondul National de Dezvoltare (FND), ambele urmând sa administreze companiile de stat. Transelectrica si Transgaz vor fi administrate si detinute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de catre FSDI. FND va prelua companiile aflate la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS), care va fi desfiintata. Ca si FSDI, FND va ramâne pe toata perioada de functionare în proprietatea exclusiva a statului român. FSDI va fi alcatuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a carui valoare va depasi 10 miliarde euro si se va putea folosi de veniturile din privatizari, din dividende ale lor.

Contributii la nivelul salariului minim

Contributiile se reduc de la 39,25% la 35% din 2018. Vor fi eliminate 4 din cele 6 contributii. Ramân asadar doar contributiile pe sanatate si cea de asigurari sociale, datorate de catre angajat, dar ramânând în sarcina angajatorului la plata catre stat.

Firmele vor fi însa obligate sa plateasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru. Contributiile nu se vor mai plati în procente egale pentru toti salariatii din România, renuntându-se la actualele plafoane privind contributiile.

Afaceristii americani si nemti, îngrijorati de modificarile de politica fiscala  

Reprezentantii Camerei de Comert Americane în România (AmCham) si ai Camerei de Comert si Industrie Româno-Germana (AHK România) au avertizat ca noul program de guvernare va produce grave turbulente mediului economic, periclitând România ca amplasament investitional.  

„Atât eventuala adoptare rapida, fara consultari si evaluari de impact, cât si potentialul impact economic al masurilor propuse, genereaza dezechilibre macroeconomice greu de recuperat si izoleaza România din punct de vedere investitional”, au informat reprezentantii Camerei de Comert Americane în România (AmCham România).  

La rândul lor, oamenii de afaceri germani, considera ca noul Guvern a anuntat modificari fiscale îndreptate împotriva mediului de afaceri, „care constituie un real pericol pentru stabilitatea si predictibilitatea politicilor economice”.

 


Luni, 3 Iulie 2017
Revolutie fiscala in noul program de guvernare - Adevarul.ro
Sursa: Adevarul.ro
Stiri bancare - Stiri economice
 
Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAŢIA 600: Se va merge pe o suma estimata
Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea
O noua decizie controversata a ANAF. Ce se intampla cu 2% din impozitul ve venit
Date limita pentru taxe si impozite, la sfarsit de luna
Formularul 600, haos in fiscalitate
Analisti: Romania se indreapta spre o zona de risc. Preturile vor exploda in urmatoarele luni
Frana la creditele pentru populatie. Ce masuri adopta BNR din primavara
BNR decide astazi daca majoreaza dobanda cheie
Taxe si impozite locale. In ce orase sunt MAJORARI si pana cand poti plati pentru a beneficia de REDUCERE
Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului
Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21%
Bancile si oficiile postale, INCHISE de Craciun si Revelion. Bancile din unele centre comerciale raman deschise
Taxele locale, in crestere anul viitor cu 20%
Ce se intampla cu RATELE la creditele din ianuarie 2018, cand bancile actualizeaza dobanzile
Proiectul legii bugetului de stat pe 2018 a fost adoptat in Comisiile reunite de buget
Camera Deputatilor le-a MARIT salariile: Ei sunt bugetarii care vor primi cu 35% mai mult