curs bnr

Curs Bnr - Curs Valutar BNR de azi Joi, 13 Decembrie 2018

1 EURO = 4.6605 RON
+0.0077 RON
1 USD = 4.1120 RON
+0.0247 RON

Curs BNR, licitat de BNR in data: 12 Dec, 2018
Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa

Haosul din salarizarea bugetarilor, generat de transferul contributiilor la angajati, creeaza situatii de-a dreptul absurde. Nu doar ca salariile scad în cazul a zeci de mii de bugetari, dar unii trebuie sa vina cu bani de-acasa, ceea ce înseamna ca încaseaza din luna ianuarie un net ...negativ. Se întâmpla în guvernarea PSD: daca vrei sa muncesti trebuie sa platesti!

Este cazul cadrelor didactice sau personalului auxiliar din scoli care nu au norma întreaga si care trebuie de-acum înainte sa plateasca contributii la valoarea salariului minim de 1.900 lei.

Sunt mii de angajati din sistemul de învatamânt pentru care netul pe care îl primesc de la 1 ianuarie nu este suficient pentru a-si plati contributiile sociale. "Nu încaseaza cât trebuie sa dea", a explicat la Realitatea TV liderul Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" Marius Nistor.

"Au aparut probleme cu salariile în mediul universitar. Avem colegi, personal didactic auxiliar, angajati pe fractiuni de norma care, conform legii, sunt obligati sa plateasca cotributiile la nivelul salariului minim. Nu încaseaza cât trebuie sa dea. Un exemplu: brutul e 1.322 lei,  încaseaza 600 si ceva lei, iar darile pentru stat sunt de 1600 de lei. Sunt câteva mii de persoane afectate la nivel national", a spus Marius Nistor.

Potrivit acestuia, specialistii din ministere nu au tinut cont de specificul sistemului de învatamânt. În rural, nu ai cum sa angajezi altfel o femeie de serviciu, de exemplu, decât pe un sfert de norma.

"Oamenii care sunt pe fractiuni de norma vin cu bani de acasa. Nu s-a anticipat acest lucru, nu are legatura cu legea salarizarii. E aberant sa dai mai multi bani decât prestezi. Pui în percol si sanatatea copiilor. Nu poti lasa ore descoperite, oamenii renunta la ore si tot copiii sunt afectati", a explicat Marius Nistor.

Situatia absurda generata de "revolutia fiscala" a fost reclamata si de grupuri de cadre didactice care ne-au scris pe adresa redactiei. Un exemplu din Universitatea Babes Bolyai din Cluj:

„Suntem un grup de doctoranzi, cadre didactice universitare asociate, iar pe aceasta cale dorim sa ne exprimam nemultumirea situatiei în care suntem.

Pe scurt.......Responsabilii serviciului de contabilitate din cadrul Univ. ,,Babes-Bolyai" Cluj-Napoca ne-au informat ca......,,valoarea neta a salariului pe luna ianuarie, ce urmeaza a fi încasat, va fi mai mica decât suma pe care noi o datoram contributiilor sociale ce ne revin" (valoarea acestora se calculeaza la nivelul salariului minim, chiar daca noi, prin plata cu ora nu câstigam mai mult decât 400-600 lei).

Astfel, la un venit net de 400 lei, noi trebuie sa mai aducem de acasa înca 200 lei, pentru a acoperi suma datorata bugetului de stat si asigurarilor sociale.

Mentionam ca suntem cadre didactice asociate, încadrate în regim de plata cu ora.

Acesta nu este un caz singular, în cadrul UBB existând multe asemenea situatii, probabil la nivelul întregii tari", este mesajul trimis catre Realitatea TV de Sanda Damian.

Lia Olguta Vasilescu despre scaderea salariilor mici: E adevarat, dar nu e vina noastra!

Ministrul Muncii a recunoscut ca exista scaderi salariale si la nivelul unor bugetari cu venituri modeste, cum sunt grefieri, dascali sau personal auxialiar din învatamânt, Lia Olguta Vasilescu a declarat, la Realitatea TV, ca în aceste situatii nu este vorba de efecte ale legiii salarizarii.

În cazul grefierilor, a afirmat Olguta Vasilescu, "nu este o problema a ministerului Muncii, pentru ca pe legea salarizarii le cresc salariile. Este foarte adevarat ca lor (grefierilor) li se calculeaza veniturile diferentiat pentru fiecare curte de apel în parte si ne estre greu si nou sa întelegem de unde vin aceste inechitati. Joi am cerut o situatie consilierilor, la nivelul tarii, si ma voi întâlni cu ei sa lamurim lucrurile."

În cazul profesorilor si a personalului auxiliar din scoli, care s-au plâns de scaderea veniturilor în ianuarie, ministrul Muncii a pus totul pe seama ordonantei care impune plata CAS si CASS la nivelul salariului minim pe economie si pentru angajatii cu timp partial de munca, (exceptie fac pensionarii, studentii, persoanele cu handicap si cele care au deja un contract full time).

"În mod normal, în sistemul bugetar n-ar trebui sa avem angajati fara norma întreaga, i am rugat pe cei de la ministerul Educatiei sa completeze aceste normel, chiar cu ore distribuite între mai multe unitati de învatamânt, astfel încat sa nu se mai ajunga în astfel de situatii, pentru ca le este dificil si celor de la finante când calculeaza contributia sa nu le scada netul. (...) Am vorbit cu ministerul Finantelor sa gaseasca o solutie, probabil ca statul va completa de asemena maniera aceste contibutii astfel încât sa nu se mai ajunga în situatia ca venitiurile sa scada de la 500 la 300 de lei, cautam variante compensatorii, dar solutia corecta este întregirea normelor," a declarat Lia Olguta Vasilescu la Realitatea TV.


Sambata, 3 Februarie 2018
Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa - Realitatea.net
Sursa: Realitatea.net
Stiri bancare - Stiri economice
 
Romania a folosit mai putin de 5% din banii oferiti de UE. Reactia Guvernului
Romanii vor putea sa isi mute banii de la pilonul II la bugetul public de pensii. Economistii critica decizia
Raportul de tara pe 2017, devastator! Coalitia PSD-ALDE vede numai lapte si miere
BMW vandut de ANAF la licitatie pentru 500 de lei. Cu cat a fost dat un Lamborghini
Decizie cruciala la BNR. Ce va anunta azi Isarescu, cu cutitul lui Dragnea in spate
Avertisment de la BNR: Ne pandeste o criza foarte dureroasa, aproape ca in 2008
Guvernul discuta noi modificari ale Codului Fiscal. Salarii platite mai devreme, cota de 2%, majorata
Romanii se tem de majorarea cursului valutar si a ratelor la credite. Previziunile analistilor
Bomba in buget. Deficit RECORD dupa primele doua luni ale anului
Avertisment de la FMI: Cresterea economica a Romaniei incetineste
Peste un milion de romani asteapta, astazi, decizia Guvernului privind declaratia unica
Teodorovici, despre declaratia unica: Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie nu poate fi sprijinit
Premiera a BNR: o noua moneda din argint in memoria pictorului Stefan Luchian intra in circuit
Prima Casa 2018. Garantii de 2 miliarde lei acoperite de stat in 2018
Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAŢIA 600: Se va merge pe o suma estimata
Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea