curs bnr

Curs Bnr - Curs Valutar BNR de azi Sambata, 20 Ianuarie 2018

1 EURO = 4.5286 RON
+0.0098 RON
1 USD = 4.2246 RON
-0.0158 RON

Curs BNR, licitat de BNR in data: 19 Apr, 2017
Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului

Românii care folosesc un cont bancar de plati cu servicii de baza vor scapa de comisioanele percepute pentru deschiderea si închiderea acestuia, precum si de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unui act normativ aparut joi în Monitorul Oficial si care se va aplica de la finele lunii ianuarie 2018. În plus, românii cu venituri mici vor scapa si de alte comisioane.

Masurile sunt incluse în Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza. Documentul a aparut joi în Monitorul Oficial si se va aplica dupa 30 de zile de la publicare, adica din data de 27 ianuarie 2018.

Bancile nu vor mai putea sa perceapa anumite comisioane pentru conturile de plati cu servicii de baza, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60% din câstigul salarial mediu brut (momentan, 60% ar fi aproximativ 2.497 de lei).

Concret, institutiile de credit vor fi nevoite sa ofere gratuit urmatoarele servicii: operatiunile necesare pentru deschiderea si închiderea unui cont de plati; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al bancii.

În ceea ce priveste persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din câstigul salarial mediu brut sau care în ultimele sase luni au avut venituri cumulate pâna sub 60% din salariul mediu brut, acestea vor beneficia si de alte gratuitati, scrie avocatnet.

Mai exact, în afara de serviciile ce permit toate operatiunile necesare deschiderii si închiderii unui cont de plati, lista va include serviciile de administrare de cont si serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însa retragerile de bani la ghisee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu si în alte tari UE. Totodata, în cazul cetatenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele 10 operatiuni lunare de plata pe teritoriul UE (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit).

De precizat ca este vorba de câstigul salarial mediu brut prognozat toamna pentru anul urmator de Comisia Nationala de Prognoza. De exemplu, câstigul salarial mediu brut prognozat pentru 2018 este de 4.162 de lei, astfel ca pragul de 60% amintit mai sus ar fi momentan de aproximativ 2.497 de lei.

Pe deasupra, documentul are o prevedere ce stabileste în mod expres ca bancile nu vor putea sa ceara comisioane pentru interogarea conturilor de plati.

Deschiderea conturilor de plati cu servicii de baza se va face, fara întârzieri nejustificate, în maximum zece zile lucratoare de la primirea unei cereri complete. „Consumatorii care nu detin, la momentul solicitarii, un alt cont de plati, inclusiv un cont de plati de baza, la nicio alta institutie de credit din România beneficiaza de deschiderea unui cont de plati cu servicii de baza, cu exceptia cazului în care consumatorul declara ca i-a fost notificata închiderea contului”, este subliniat în actul normativ.

Asadar, un cont de plati cu servicii de baza va cuprinde servicii de deschidere, administrare si închidere a contului, de depunere de fonduri, de retrageri de numerar si de plati (debitari directe, plati cu cardul, transferuri de credit). Aceste servicii vor fi oferite de banci în masura în care ele deja sunt oferite consumatorilor care au alt fel de conturi de plati decât cele de baza.

Bancile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de Legea nr. 258/2017 în cazul conturilor de baza vor risca sa fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 si 50.000 de lei. În plus, institutiile vor putea fi obligate sa restituie banii încasati ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 si 100.000 de lei. De constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor ocupa reprezentantii Protectiei Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociatiilor de consumatori, fie din oficiu.


Marti, 2 Ianuarie 2018
Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului - Romaniatv.net
Sursa: Romaniatv.net
Stiri bancare - Stiri economice
 
Formularul 600, haos in fiscalitate
Analisti: Romania se indreapta spre o zona de risc. Preturile vor exploda in urmatoarele luni
Frana la creditele pentru populatie. Ce masuri adopta BNR din primavara
BNR decide astazi daca majoreaza dobanda cheie
Taxe si impozite locale. In ce orase sunt MAJORARI si pana cand poti plati pentru a beneficia de REDUCERE
Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului
Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21%
Bancile si oficiile postale, INCHISE de Craciun si Revelion. Bancile din unele centre comerciale raman deschise
Taxele locale, in crestere anul viitor cu 20%
Ce se intampla cu RATELE la creditele din ianuarie 2018, cand bancile actualizeaza dobanzile
Proiectul legii bugetului de stat pe 2018 a fost adoptat in Comisiile reunite de buget
Camera Deputatilor le-a MARIT salariile: Ei sunt bugetarii care vor primi cu 35% mai mult
Leul si-a revenit usor in fata euro: 4,63 la cursul BNR
PSD promite ca bugetul pe 2018 va fi cel mai mare pe care l-a avut Romania vreodata. 25% mai mult la investitii decat in 2017
Fratii Micula, executati silit de ANAF: Fiscul le va scoate trei hoteluri la licitatie
Tudose: Vom da o ordonanta pentru salariatii din IT si cei cu dizabilitati, sa nu le scada salariile dupa trecerea contributiilor la angajat
Bancile au facut un profit record sub guvernarea Tudose, premierul anti-banci
BNR lanseaza o moneda dedicata implinirii a 160 de ani de la introducerea iluminatului public cu petrol lampant in Bucuresti
Haos in imobiliare. Crestere semnificativa a ratei la Prima Casa - exemplu concret
Cresteri de preturi generalizate pentru urmatorii 4 ani. Scumpirile resimtite puternic de romani